BILJNA MEDICINA

Iscijeljujuća snaga prirode

Afrodizijaci iz prirode*


 

Afrodizijakom se smatra bilo što za što se vjeruje da ima sposobnost da poveća libido ili seksualnu želju. To mogu biti hrana, razne biljke, piće, miris ili bilo što drugo. Ime afrodizijak dolazi od Afrodite, grčke božice senzualnosti i ljubavi. Božica Afrodita imala je značajno mjesto u grčkoj mitologiji. Vjerovalo se da će onaj tko je bude obožavao imati njenu naklonost i da će ga ona u životu štiti od neprijatelja ili pak u bitkama na bojnom polju.

Tijekom ljudske povijesti vjerovalo se da razne vrste hrane, pića, napici, biljke, mirisi, ponašanje mogu seks učiniti intenzivnijim i ugodnijim. Gotovo da nema hrane za koju se u nekog doba ili u nekoj civilizaciji nije vjerovalo da ima afrodizijačka svojstva. Tako da se negdje savjetuje uzimanje ljute hrane, negdje se vjeruje da začini kao što su bosiljak, anis ili cimet imaju svojstva afrodizijaka. Ili pak veliku popularnost kao afrodizijak danas ima tartuf, gljiva posebne arome koja raste pod zemljom. Postoje biljke ili druge stvari kojima su se pripisivala afrodizijačka svojstva zbog njihova izgleda. Tako se za rog nosoroga vjerovalo da potiče seksualnu želju zbog nalikovanja muškom spolnom organu. Iz istog se razloga vjerovalo u slična svojstva šparoge. Kamenice, budući podsjećaju na ženski spolni organ, također su na glasu kao afrodizijak. Ne postoje znanstvena istraživanja koja bi u potpunosti potkrijepila ova vjerovanja, ne to ne znači da neka hrana, biljke i sl. nemaju blagotvoran utjecaj na seksualne funkcije muškaraca i žena.

Kako bilo, sve civilizacije kroz povijest imale su svoje afrodizijake. Sve one imale su razvijenu biljnu medicinu i među ljekovitim biljem kojim su se koristili za liječenje mnogih bolesti, nalazile su se i biljke koje su se koristile za liječenje nedostatka libida tj. seksualne želje kod oba spola ili povećanja plodnosti. Naši preci nisu imali moderne naprave kojima su mogli ispitivati kemijski sastav bilja pa su se u liječenju uglavnom oslanjali na empirijski način spoznaje tj. iskustvo. Odnosno, promatranjem djelovanja određenih biljaka došli su do spoznaje na što one djeluju. Ovisno o biljci, za liječenje koristili su različite dijelove biljke, kao što su cvjetovi, listovi, sjemenke, kora ili korijen.

Suvremena medicina do sada ove biljke nije priznala kao djelotvorne afrodizijake, međutim sve je više kliničkih istraživanja koja potvrđuju blagotvoran utjecaj mnogih biljaka na libido i seksualne funkcije. Znanstvena ispitivanja usmjerena su na otkrivanje kemijskog sastava ovih biljaka i izoliranje i ispitianje tvari za koje se smatra da su aktivni sastojci bilje.

Danas se na tržištu ove biljke mogu nabaviti u obliku praška, čajeva, te tableta ili kapsula. Zahvaljujući razvoju tehnologije, moguće je u organizam unijeti aktivne sastojke ovih biljaka na najlakši način, putem tableta ili kapsula a da se ne izgubi njihova vrijednost. Tehnologija kontrole potencije biljaka kao i pretvaranja njihovih ekstrakata u tablete tj. kapsule za posljedicu ima sve veću ponudu ali i potražnju ovih biljnih preparata.

Općenito, postoje biljke kao i prirodne tvari koje su posebno na dobrom glasu po svojim afrodizijačkim svojstvima i one se najčešći sastojak ovih sve popularnijih tableta. Mnogo je biljaka za koje se tvrdi kako imaju afrodizijačka svojstva i popis bi mogao biti veoma dug. Ovdje će biti navedene samo neke od njih koje su posebno poznate i koje se sve više koriste kao prirodni dodaci prehrani za liječenje seksualnih problema kod oba spola i jačanja libida.

Akarakarabha (Latin. Anacyclus Pyrethrum)

Potječe iz Arabije i Sirije. Također je prisutna i u Indiji. Njeno ime na sanskrtu gotovo je isto kao ina arapskom. Raste i u Sjevernoj Africi i eksperimentalno se uzgaja u Himalayskoj oblasti od sjemena uvezenog iz Alžira. Posjeduje stimulirajuća svojstva te se koriste i kod reumatskih tegoba. Za korijen se vjeruje da posjeduje afrodizijačka svojstva.

 

argininArginin
Arginin je jedan od najpopularnijih i najprodavanijih prirodnih dodataka prehrani za poboljšanje seksualne funkcije kod muškaraca i žena. To je zapravo poluesencijalna aminokiselina koja se pretvara u nitrijski oksid, što je zapravo najmoćnija kemikalija koja širi, dakle puni krvlju krvne žile penisa i klitorisa što povoljno djeluje na seksualni odaziv.


Atmagupta (Lat. Mucuna pruriens)

Jača libido oslobađajući testesterone u tijelu. Također je poznato da povećava količinu Mucunasperme. Koristi se i kod bolesti uro-genitalnog trakta kod muškaraca. Također jača izdržljivost i daje dodatnu snagu potrebnu za intenzivan seksualni čin. Djeluje kao nervni tonik i dobar je i za mušku i žensku plodnost.

 

 


Ashwagandha (Latin. Withania somnifera, Physalis somnifera)

Ashwagandha Ashwagandha je uspravni, gusti zimzeleni grm. Uzgaja se u Indiji i Sjevernoj Americi To je jedan od najdjelotvornijih adaptogena i Ayurvedi se tradicionalno koristi kao pomoć tijelu da se nosi s psihološkim i fiziološkim stresom. Opušta um, jača tijelo i umanjuje učinke stresa. U drevnoj Kama Sutri proporuča se za jačanje seksualnog doživljaja. Ashwagadnha je vjerojatno najmoćniji afrodizijak među cijelim biljnim svijetom. On ima sposobnost da povrati seksualnu želju kod oba spola, poveća izdržljivost i općenito ojača tijelo i um. Tisućama godina koristi se za liječenje impotencije (erektilne disfunkcije), preuranjene ejakulacije i neplodnosti. Saznajte više o Ashwagandhi>>

Bala (Latin. Sida cordifolia)

Sida cordifolia Ovo je mali uspravni grm, duguljastih grančica. Raste u ravnim, posebno vlažnim oblastima Indije. Neka istraživanja su pokazala da ima protuupalna i analgetička svojstva (smanjuje bol). Također se koristi kao sastojak kod nekih dodataka prehrani za mršavljenje. U Ayurvedi se također koristi kao afrodizijak.


Catuaba (Latin. Erythroxylum catuaba)

Catuaba Catuaba je drvo srednje visine i raste u sjevernim dijelovima Brazila. U biljnoj medicini Brazila koristi se za jačanje središnjeg nervnog sistema te se vjeruje u njegova. afrodizijačka svojstva. Koristi se kora ovog stabla. Može se nabaviti ili u obliku kapsula ili čaja. Tupi indijanci prvi su otkrili afrodizijačka svojstva ovog stabla te su njemu u čast sastavili mnoge hvalospjeve. To je najpopularniji brazilski afrodizijak. U Brazilskoj pokrajini Minas postoji izreka koja kaže: 'Do šezdesete godine muškaraca sin je njegov, a nakon toga pripada Cautabi.' Vjeruje se da se nakon par dana redovitog uzimanja ovog čaja počinju pojavljivati erotski snovi nakon čega dolazi do porasta seksualne želje.


Ginkgo Biloba

Ginkgo biloba spada pod najstariju vrstu stabala na zemlji i raste još od vremena dinosaurus. GinkgoGinkgo je otporan na većinu bolesti i parazite i može živjeti tisuću godina. Vjeruje se da je to razlog što ima sposobnost poticati dugovječnost kod ljudi. U kineskoj medicini ginkgo se tisućama godina koristio za liječenje bolesti koje su u vez sa starenjem. Nova istraživanja pokazala su kako on ima blagotvoran utjecaj na poboljšanje pamćenja.

Neka istraživanja pokazala su da ginkgo može pomoći kod stanja koja su u uskoj vezi sa cerebralnom insuficijencijom koju karakteriziraju slabo pamćenje, umor, glavobolja, depresija i tjeskoba.

Ginkog poboljšava dotoka krvi u sve djelove tijela uključujući ekstremitete, mozak i penis. Postoje dokazi da ginkgo može ojačati libido kod muškaraca i žena.

Ginseng

Tradicionalno, Ginseng se u kineskoj medicina stoljećima prepisivao za jačanje organizma, Ginsengvitalnost i jačanje seksualne ugode kod oba spola. U azijskim zemljama ginseng je sastavni dio mnogih preparata koji se savjetuju za liječenje seksualne disfunkcije kod oba spola. Ima više vrsta Ginsenga, i to su azijski, američki i sibirski. Najpoznatiji je azijski ginseng koji raste u Kini, Japanu i Koreji. Postoje znanstvena istraživanja koja su potvrdila vrijednost Ginsenga kod problema erektilne disfunkcije. Također se vjeruje da Ginseng povoljno djeluje na raspoloženje, koncentraciju i fizičku snagu, olakšava tjeskobu i poboljšava mentalne funkcije. Sposobnost ginsenga da poboljšava mentalne funkcije izgleda da jača kada se daje u kombinaciji s ginkgom.

Horny Goat Weed (Latin. Epimeidum)

Horny goat weed Engleski naziv ove biljke Horny Goat Weed mogao bi se prevesti kao trava uspaljenog jarca. Naime, legenda kaže da je njeno ime došlo od pastira koji opazio da su njegove koze seksualno aktivnije nakon što su jele ovu hranu. Mnoge kompanije iskoristile su ovo provokativno ime u svojim kampanjama. Ova biljka inače koristi se tradicionalno i za liječenje problema s bubrezima, zglobovima i jetrom no najpoznatija i glavna joj je upotreba kao afrodizijak i sredstvo protiv umora. Vjeruje se da povećava nivo nitrijskog oksida koji je važan za poboljšan dotok krvi u genitalje i time postizanje erekcije

HygrophilaHygrophila (Lat. Hygrophila spinosa)

Velika, uspravna jednogodišnja biljka. Korijenje, listovi i sjemenke koriste se u ayurvedskom sistemu liječenja. Ima diuretička svojstva, koristi se kod žutice, reumatizma i kod belsti urinarnog trakta. Smatra se da ova biljka ima još dodatnih koristi te se isto tako cijeni i kao afrodizijak.

 


Latakasturi (Latin. Abelmoschus moschatus )

Latakasturi Ovo je uspravna jednogodišnja ili dvogodišnja biljka. Raste u nekim dijelovima Indije i podnožju Himalaya. Sjemenke se cijene zbog diuretičnih svojstva. Također se smatra da imaju antiseptična, umirujuća i afrodizijačka svojstva.

 

 


L-Phenylalanine

L-Phenylalanine Esencijalna aminokiselina. Pomaže u sintezi dopamina, noradrenalina i adrenalina u tijelu, što pomaže oslobađanje endokrinih hormona koji su odgovorni za seksualni nagon, plodnost, metabolizam i ispravan rad imunološkog sistema. Dopamin također um čini svjetlijim otklanjajući depresivna stanja.

 

 

 


Maca (Latin. Lepidium meyenii)

Maca, Lepidium meyenii, je jednogodišnja biljka crvenkastog korijena nalik rotkvici. Korijen Mace Macaobično se suši i uskladišten može trajati 7 godina. Biljka raste u okrutnim uvjetima u oblastima Anda do visine od 4000 metara i veoma je otporna

Tijekom vremena Inka, legenda kaže, Inke ratinici prije bitke uzimali bu ovi biljku koja bi im dala ogromnu snagu no nakon pobjede u bitki ne bi je smjeli uzimati zbog jakog djelovanja na seksualni nagon. Tako, već prije 5000 godina, Maca je već imala reputaciju da jača snagu, libido i da je dobra za povećanje plodnosti. Maca je danas sve popularnija zbog svojih blagotvornih afrodizijačkih svojstava i općenito jačanja organizma. Maca se još zove i peruanski korijen. Zbog povećane potražnje za ovom biljko, u Peruu je svake godine sve više površina pod ovom biljkom. Macu za jačanje libida koriste i muškarci i žene, ona osim toga i ublažava stres te otklanja simptome menopauze kod žena.

Shilajit (Latin. Asphaltum punjabianum)

Shiljait je ekstrakt, crne, katranaste tvari koja teče između slojeva kamenja u Himalayma koji Shiljaitje nastajao je u dugom vremenskom periodu od biljne materije. Shilajitu se pripisuju razna svojstva sve do sposobnosti obrtanja procesa starenja. Riječ 'Shilajitti' u prijevodu znači 'nalik-kamenu' jer se vjeruje da čovjeka čini snažnim kao stijena. U Ayurvedi se Shilajit koristi za liječenje najvišeg spektra bolesti i vjeruje se zapravo da nema bolesti gdje on ne može pomoći. Koriste se za jačanje organizma, pomlađivanja, jačanja imuniteta, stabiliziranja nivoa šećera u krvi, poboljšanja pamćenja i mnogo drugog. Također se drži da ima afrodizijačka svojstva i poneka se naziva Indijska Viagra®. U himalayskim oblastima često se mogu naći jogiji velike snage i mladolikog izgleda što se često pripisuje djelovanju Shilajita.


Shveta Mushali (Lat. Asparagus adscendens)

AsparagusAsparagus je biljka koja raste u zapadnoj Himalayi i sjevernim dijelovima Indije do visine od 1500 metara. Korijen se koristi kao tonik i za pomlađivanje te općenito kod slabosti. U Ayurvedi se smatra da ima spermatogenična svojstva tj. da povećava broj i pokretljivost spermija. U indijskoj mitologiji postoji priča kako su dva brata blizanca pripremili Chyawanaprash, mješavinu moćnih biljaka što su zatim dali starom mudracu Rishiju Chyawani koji se oženio kada je imao 80 godina. To ide ruku pod ruku s primjenom Asparagusa u Ayruvedi kao sredstva za pomlađivanje i jačanje libida.


Tongkat Ali (Latin. Eurycoma longifolia jack)

Tongkat Ali je stablo koje rastu u prašumama Malezije i jugoistočne Azije. Stablo može narasti do 12 metara visine. Domoroci vjeruju da je svaki dio stabla ljekovit. Korijen se koristi kao tonik, sredstvo za liječenje malarije i kao afrodizijak. Tongkat Ali danas je dostupan u obliku kapsula i kesica za čaj. Istraživanja obavljena na Tongkat Aliju pokazala sa blagotvoran utjecaj na jačanje libida. Otkriveno je da korijen sadrži korisne sastojke kao što su antioksidansi koji sprječavaju starenje stanica. Ekstrakt značajno povećava stvaranje testesterona što je važno sa stajališta seksualnog odaziva. Testesteron igra važnu ulogu i u seksualnom životu žena ali u znatno manjim količina pa se vjeruje da Tongkat Ali također povećava senzitivnost erogenih zona kod žena. Koristi se osim toga kod malarije, groznice, umora, i za mršavljenje.

Tribulus terrestris

Tribulus terrestris je biljka koja se dugo koristila za liječenje raznih bolesti i popularno Tribulus terrestrismišljenje je da liječi probleme seksualne disfunkcije kod ljudi. Raste prirodno u mnogim dijelovima svijeta, uključujući Ameriku, Australiju, Europu, Srednji Istok i Africi. Sastavni je dio medicine mnogih naroda. U Kini i Indiju poznat je po blagotvornom djelovanju na jetru, bubrege, urinarni trakt i kardiovaskularni sustav. Sastav često varira ovisno u kojem dijelu svijeta raste. Potiče hipofizu na pojačano lučenje luteinizirajućeg hormona (LH) koji potiče stvaranje hormona testesterona, i isto tako sprječava suvišno lučenje androgena hormona koji potiče smanjeno lučenje testesterona. Terrestris posjeduje diuretička svojstva, jača i imunološki sustav, smanjuje kolesterol. Daje snagu organizmu i potiče stvaranje spreme.


Yohimbe

Yohimbe je veoma popularni seksualni stimulans kako kod muškaraca tako i kod žena. To je naziv za koru visokog zimzelenog drveta u Zapadnoj Africi poznatog kao Corynanthe yohimbe. Aktivni sastojak zove se yohimbine. Prvo se vjerovalo da on samo potiče erekciju bez posebnog utjecaja na libido, no kasnije je otkriveno da yohimbine također stimulirajuće djeluje i na libido. Neka istraživanja su pokazala djelotovrnost ovog proizvoda kod erektilne disfunkcije pa ga je Američka agencija za hranu i lijekove odobrila u tu svrhu, te je došao na listu lijekova koji se mogu izdavati na recept. Neke farmaceutske kompanije uvrstile su ga na listu lijekova za liječenje erektilne disfunkcije ali nakon pojave Viagre® popularnost mu je opala. Yohimbe je često sastavni dio prirodnih preparata za jačanje libida.

 

Prirodna pomoć kod prijevremene ejakulacije.


*Sve tvrdnje na ovoj stranici su samo u informativne svrhe. Svrha ove stranice nije dijagnoza niti liječenje ikoje bolesti i nije zamjena za stručno mišljenje liječnika."

biljni proizvodu